Arbeiderpartiet ønsker bevisstgjøring og klare regler i fylkets videregående skoler

Av: Lars Pedersen Due, fylkestingsrepresentant

Trygge elever og trygge ansatte gir god læring.

Når Østfold fylkeskommune i disse dager sender ut forslag til nytt skolereglement til høring tar Arbeiderpartiet hensyn til den uheldige utviklingen vi har sett i norsk skole de senere år og kommer med konkrete innspill og forslag til endringer i skolereglementet for imøtegå den negative utviklingen vi har sett de siste 2-3 år.

Hovedfokus for Arbeiderpartiet er at elever og ansatte i fylkets skoler har krav på en trygg og forutsigbar skolehverdag med læring som hovedfokus.

I lengre tid blitt rapportert fra skoler og ansatte i hele landet en stor økning i problemadferd. En adferd som ikke bare rammer lærerpersonalet men også medelever og andre ansatte som opplever at skoletimer og læringssituasjoner blir ødelagt. Dette er en utvikling som må stoppes.

lars

Lars Pedersen Due, fylkestingsrepresentant

"Trygge elever og trygge ansatte gir god læring."

I det forslaget som nå bli sendt til høring ber vi om at alle skoler tar grep for å gjøre elever og foresatte krav til lærernes særskilte vern som er omtalt i straffeloven. Bevisstgjøring rundt dette faktumet både til elever og foresatte mener vi både bidrar til å styrke kunnskapsnivået og  tydeliggjør lærerens spesielle rolle i lovverket.

I tillegg tydeliggjør vi at elevene ikke skal bruke vold, grovt språk, krenke, mobbe eller true verken lærere, medelever eller andre på skolen. 

Dette for å tydeliggjøre at alle skolens ansatte og elever skal være beskyttet for uønsket oppførsel.

Den viktigste endringen, og en endring som både ivaretar elevenes rettsikkerhet og som skaper en forutsigbar praksis er innspillet til ny paragraf 12 der vi påpeker at «Hovedregel er at rektor anmelder straffbare forhold».

Ved riktig og lik praksis på fylkets 11 videregående skoler så vil dette bedre sikre elever og ansattes rettsikkerhet ved at straffbare forhold vil etterforskes av politiet og ikke overlates til den enkelte rektor.

Våre ungdommer har krav på en god og trygg opplæring i våre videregående skoler. Våre ansatte i fylkeskommunen har krav på en god arbeidssituasjon og en trygg arbeidsplass fri for vold, trusler og andre ulovligheter. Arbeiderpartiet mener at de ovennevnte forslagene er et viktig først steg for en bedre arbeidssituasjon for våre elever og ansatte i de videregående skoler i Østfold.