Minstepensjonen må økes!

Av: Siv Henriette Jacobsen, gruppeleder for Østfold Arbeiderparti

Dagens regjering har innført pensjon fra første krone. Det sikrer at alt arbeid gir pensjonspoeng, og det er veldig bra. Slik har det ikke alltid vært. Mange som i dag er pensjonister har jobbet lenge uten å sitte igjen med ei krone ut over minstepensjon. Vi må derfor sikre et løft for de som ikke nyter godt av denne reformen - nemlig dagens minstepensjonister

siv

Siv Henriette Jacobsen er gruppeleder for Østfold Arbeiderparti.

I Norge er det 133 000 minstepensjonister. Nesten alle er kvinner. Noen av årsakene til det er at kvinner fortsatt dominerer lavtlønnsyrkene og mange får ikke fulltidsstillinger selv om de ønsker det. Dermed ender de opp som minstepensjonister og må leve på 257 000 i året. Den summen du får som norsk minstepensjonist under EUs fattigdomsgrense. Det færreste av oss ville ha klart å leve på en slik inntekt. Det er en skam, og slik har det det vært lenge, men nå ligger situasjonen an til å bli enda verre for mange av disse ved at den såkalte enkepensjonen ikke skal justeres.     

Holdningen til minstepensjonister bærer preg av at de som forhandler pensjon mener at pensjon er en opparbeidet rettighet, og dersom du ikke ha opparbeidet deg en pensjon, så fortjener du heller ikke mer. Men mange av de som i dag er minstepensjonister har jobbet hardt gjennom hele livet, bidratt til samfunnet og betalt skatter og avgifter. En høyere minstepensjon vil være en rettferdig annerkjennelse av deres livslange innsats og bidra til å sikre at de får en verdig alderdom og ikke en alderdom i fattigdom. 

Arbeiderpartiet arbeider nå med et nytt partiprogram. Da får man mulighet til å rette opp i feil som har vært gjort tidligere og å innføre ny politikk. Å øke minstepensjonen kommer til å være mitt viktigste innspill. Det er på tide at vi tar ansvar og sikrer at alle eldre, også de gamle damene,  kan tilbringe sine siste år med den verdigheten, tryggheten og respekten de fortjener.